potentieel vochtprobleem

Het Belang Van Een Vventilatie systeem in Een Energiezuinige Woning

En andere maatregelen voor een gezond, vochtvrij huis

Kenmerken van de energiezuinige woning

Wanneer we over een energiezuinig huis spreken, bedoelen we een woning waarin allerlei maatregelen genomen zijn om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden: isolatie, zuinige verwarming, een zuinige warmwaterproductie, een energiezuinig ventilatiesysteem, enzovoorts. En dit in zoverre mate dat het de wettelijke EPB-norm overstijgt. In een energiezuinige woning heerst steeds een vrijwel constante temperatuur. Ook wordt de luchtkwaliteit optimaal gehouden door ventilatie op het juiste debiet. Het energieverbruik wordt zeer laag gehouden. Dit kan doordat er ’s zomers geen energie opgaat aan koeling en ’s winters een beperkte verwarming nodig is omwille van de extra goede isolatie.

Ventilatie zorgt voor luchtcirculatie en klimaatbeheersing

De sterk doorgevoerde isolatie is de hoofdreden waarom energiezuinige woningen een ventilatiesysteem nodig hebben om voldoende luchtstroom te creëren. In de vorige eeuw had een doorsnee woning veel meer natuurlijke luchtdoorstroming langs barsten en kieren, en door het gebrek aan isolatiemateriaal in de muren. Bovendien zijn tegenwoordig veel bouwmaterialen en meubels gemaakt uit/met chemicaliën die afgevoerd moeten worden om een gezond leefklimaat te behouden. Door deze combinatie van omstandigheden is het nodig om automatische ventilatie te voorzien die de Europese ventilatienormen evenaart of zelfs voorbij streeft.

Ventilatiesysteem voor een energiezuinige woning kiezen

Ventilatiesystemen zijn in verschillende soorten en maten beschikbaar. De meest effectieve methode is om het ventilatiesysteem direct tijdens de bouw te installeren. Er zijn echter ook modellen die geïntegreerd kunnen worden in reeds bestaande woningen van personen die de een gekochte woning energiezuinig willen maken. Energiezuinig verbouwen komt bovendien in aanmerking voor premies van de Vlaamse overheid.

Bij energiezuinige nieuwbouw komt balansventilatie met warmteterugwinning als winnaar uit de bus. Dit soort ventilatiesysteem zorgt voor de automatische afvoer van lucht binnenhuis en de aanvoer van verse lucht. De warmteterugwinning component zorgt ervoor dat afgevoerd en aangevoerde lucht elkaar kruisen en de warme binnenlucht de koelere buitenlucht opwarmt. Dat maakt dit ventilatiesysteem zo energiezuinig mogelijk.

Een andere optie, vooral gekozen bij de integratie van een ventilatiesysteem in een bestaande woning, is de aanschaf van een C type ventilatiesysteem. Dit ventilatiesysteem verzorgt de mechanische afvoer van vochtige binnenlucht. Dat voorkomt vochtproblemen in natte ruimte en draagt bij aan een energiezuiniger soort levenswijze. Een zeer vochtige ruimte vergt meer veel energie om te verwarmen dan een ruimte waarin vocht snel wordt afgevoerd.

Onvoldoende ventilatie heeft niet alleen een gebrek aan verse lucht in huis tot gevolg. Het kan zich ook uiten in problemen met condensatie.

Het verband tussen condensatie en ventilatie

Condensatie in huis komt voor wanneer vochtige lucht een raakt en de waterdamp daar neerslaat als waterdruppels. Dit gebeurt vooral tegen tegels, ramen, op de buitenmuren of tegen het plafond (ook vaak in hoeken). Indien deze condensatie een oppervlak langer dan enkele uren nat houdt, is dat een aanwijzing dat er iets mis is ofwel met uw isolatie ofwel met uw ventilatie.

Een correcte behandeling van het probleem is nodig omdat dit vochtprobleem nare gevolgen kan hebben zoals schimmelgroei op de vochtplekken en op voegen, of houtrot bij de vensters. Die combinatie maakt de ruimte bovendien ongezond. Dit soort problemen kunnen voorkomen worden indien u tijdens de bouw voldoende ventilatie voorziet in de woning. Dat houdt de luchtvochtigheid in huis op een normaal peil.

Een problemen met de isolatie kunnen tot condensatie leiden. Bijvoorbeeld daar waar als gevolg van een constructiefout een koudebrug ontstaat. Een koudebrug is een plaats in huis waar de isolatie niet doorloopt of waar de isolatie niet goed op elkaar aansluit. Op zo’n plaats verliest de woning veel warmte. Ook koelt de warme binnenlucht af waar het een koud oppervlak raakt. Daar ontstaat dus condensatie. Dit soort warmteverlies en potentieel vochtprobleem is slecht voor uw wooncomfort en voor uw energiezuinig bestaan.

Geen warmteverlies of vochtprobleem in kelder dankzij kelderdichting

Een kelderdichting is één van de vochtbestrijdende maatregelen waarvoor de Vlaamse overheid subsidies uitreikt. Aangezien een vochtprobleem hand in hand gaat met warmteverlies, is een energiezuinige woning niet gediend door vocht in de kelder. Een kelderdichting is een methode om grondvocht buiten te houden. Dit kan enerzijds een (preventieve) behandeling zijn van de keldermuren via een cementering die vocht buitensluit. Anderzijds kan ernstige vochtinfiltratie in de kelder behandeld worden door middel van kelderdrainage, waarbij het vocht wordt tegengehouden en uit huis afgevoerd. Een ervaren vochtbestrijder kan u adviseren over de beste inzet van een kelderdichting bij een vochtprobleem in uw kelder of juist om zulk soort problemen te voorkomen.

Leave a Reply